
Museumsmagasin Sønderjylland

Museum Sønderjyllands intention er at skabe nye, tidssvarende magasiner og konserveringsfaciliteter for Museum Sønderjylland, samt via en tilknyttet læringsfacilitet at informere og involvere befolkningen i arbejdet med at bevare kulturarven og at udvikle og tilbyde læringsforløb til skole- og uddannelsessøgende børn og unge fra hele Sønderjylland.
Projektet består af en magasinbygning, en bygning til modtagelse og konservering, samt kontor og læringsfacilitet på i alt ca. 6.145 m² brutto med tilhørende udearealer, i form af læringsarealer til læringsfacilitet og parkerings- og kørearealer til biler og lastbiler.
I forbindelse med projektet er der også leveret et opbevaringssystem til magasiner, fast og løst inventar, samt specialinventar og tekniske anlæg.
Byggeriet er opført på en grund i Brunde ved motorvejen ud for Rødekro på en beliggenhed, der bedst muligt tilgodeser transport mellem museets mange besøgs- og udstillingssteder i Sønderjylland.
Det er Museum Sønderjyllands stærkeste fokus at få skabt en tidssvarende og fremtidssikret opbevaring af den kulturarv, som er hele museets fundament og fornemste opgave at arbejde med. Magasinprojektet med titlen Din kulturarv - Dit Museum skal sikre den sønderjyske kulturarv i form af genstande fra fagområderne arkæologi, kulturhistorie, kunsthistorie og naturhistorie for eftertiden og er derfor af national betydning.
Fakta om projektet
Et komplekst byggeri blev løst tilfredsstillende
Museum Sønderjylland er tilfredse med, at valget faldt på BASE Erhverv, da museet skulle finde totalentreprenør til opførelse af en 6.145 kvadratmeter stor magasinbygning på en grund i Brunde nær motorvejen ud for Rødekro. Desuden blev 3.395 kvadratmeter udearealer etableret med belægninger mv.
Gennem en række år havde Museum Sønderjylland ønsket sig et tidssvarende magasin til museets omkring 290.000 kulturgenstande, som er blevet samlet ind i Sønderjylland gennem mere end 100 år.
Projektet var et komplekst byggeri med en række forskellige typer af rum i samme hus - en klimaneutral lagerhal, specialværksteder til konservatorer, kontorer og læringsfaciliteter til skoler. Rummene indeholdt forskellige typer af faciliteter fra køle- og fryseafdeling til repræsentation i en offentlig afdeling.
BASE Erhverv vandt en omvendt licitation
Byggeriet blev udbudt som en omvendt licitation, hvor tre entreprenører bød på, hvad de kunne løse indenfor projektet samlede budget.
”BASE Erhverv vandt den omvendte licitation, fordi deres bud havde de bedste kvaliteter,” siger Axel Johnsen, direktør for Museum Sønderjylland. Han tilføjer:
”Vi havde på forhånd en forventning om, at BASE Erhverv kunne løse opgaven professionelt, da vi havde referencer på, at de tidligere havde løst en lignende opgave. Det viste sig også, at de havde den nødvendige erfaring, så de havde rigtig gode svar på mange af de spørgsmål, der opstod undervejs i byggeriet.”
Totalentreprenøren sikrede en fleksibel proces
Som totalentreprenør havde BASE Erhverv mandat til at træffe en række valg om bygningens finish og kvalitet. Her oplevede Museum Sønderjylland undervejs i forløbet, at der var mulighed for en åben dialog og lydhørhed til museets ønsker.
”De var gode til at inddrage os i processen undervejs. Vi oplevede en god og saglig dialog om valg og fravalg i de enkelte dele af byggeriet. Eksempelvis havde vi en åben dialog om indgangspartiet, hvor BASE Erhverv foreslog en løsning, men vi havde nogle andre ønsker. Her fandt vi i fællesskab frem til en god løsning, som fuldt ud lever op til vores ønsker om kvalitet og funktionalitet,” forklarer Axel Johnsen.
Valg af lokale underentreprenører overraskede positivt
BASE Erhverv er styrringsentreprenør og engagerede naturligvis en række underentreprenører til udførelse af byggeriet. Her fik Museum Sønderjylland sig den positive overraskelse, at byggeriet kom til at gavne det lokale erhvervsliv, da mange entreprenører og håndværkere kom fra den sønderjyske region.
”Vi kom i mål med et byggeri, som lever op til vores forventninger, og vi var tilfredse med samarbejdet. Vi fik det hus, vi ville have - uden negative overraskelser undervejs i forløbet. Vi fik endda den positive overraskelse, at BASE Erhverv konsekvent brugte lokale entreprenører, uden at det på forhånd havde været del af aftalen,” siger Axel Johnsen.