Kontordomicil, Aarhus
For Byggeselskab Olav de Linde og medinvestor Systematic i Aarhus har BASE Erhverv A/S opført et arkitektonisk markant 14 etagers kontorhus på 7.350 m2, som om- og tilbygning til eksisterende byggeri.
I de tre nederste etager er bygningen opført med en sidebygning der indeholder fællessal med amfi.
Tårnets nederste 3 etager et trukket tilbage i vestfacaden, og tårnet bæres her af en 2000 mm tyk in situ støbt betonplade.
Systematic var i en ekspansiv udvikling, og anmodede derfor Byggeselskab Olav de Linde om at udvide domicilet, så dette kunne danne rammen om firmaets samlede aktivitet i Aarhus, med plads til 800 arbejdsstationer.
Fakta om projektet
Systematic - aktiv medspiller og medinvestor
BASE Erhverv as har opført arkitektonisk 14 etagers kontorhus på 7.350 m2 til Systematic på Søren Frichs Vej i Aarhus som om- og tilbygning til eksisterende byggeri. Herefter er der 800 arbejdsstationer i ”huset”. Bygherre er Byggeselskab Olav de Linde, Aarhus – med Systematic som aktiv medspiller og medinvestor i forbindelse med specielle ønsker til drift og indretning af domicilet.
Siden etableringen i 1985 har Systematic, der udvikler IT-løsninger til private og offentlige kunder i ind- og udland, været inde i en konstant, kraftig udvikling. Virksomheden har i dag over 1.000 engagerede medarbejdere, fordelt på 12 kontorer i 11 lande. IT-løsningerne er solgt til kunder i mere end 50 lande. Siden starten i 1985 har Systematic boet til leje hos Byggeselskab Olav de Linde på forskellige lokaliteter i Aarhus. Med det nye domicil er ønsket om at samle de århusianske medarbejdere på én lokation i byen gået i opfyldelse.
Om samarbejdet med BASE Erhverv as siger Lone Hedegaard Kristensen, Executive Assistant i Systematic: - Jeg synes, det har været et utroligt godt samarbejde, også set på baggrund af, at projektet ikke har været simpelt, men meget komplekst. Udover at være en almindelig kontorbygning, har der været forhold, som måtte laves specielt for at dække vores behov. Det gælder f.eks. elektricitet og netforbindelse, som er anderledes end i en almindelig kontorbygning. En arbejdsplads hos os består af 2 skærme, nogle gange 2 computere, og 3 devices når vi skal udvikle nye løsninger eller lave nye produkter.
-Og det skal vi have til hver af vores ca. 800 arbejdsstationer, for vi lægger vægt på fleksibilitet, så vi f.eks. kan flytte et team op i tårnet, eller et andet ned i hovedbygningen – og på den måde, har medarbejderne samme forhold at arbejde med. Så projektet har krævet installation af kilometervis ledninger og kabler for at sikre computerkraften overalt – det handler altså om fleksibilitet, fortæller Lone Hedegaard Kristensen.
Systematic har selv tilkøbt og finansieret en del – bl.a. ventilation og køleanlæg. Desuden belysningen på kontorerne. Om det siger Lone Hedegaard Kristensen: -Vi valgte en anden kvalitet end normalt i kontorer, for bygningen er bare så flot, så flot, bl.a. med iøjnefaldende vinduer, hvorfor der ikke har været behov for ret meget udsmykning. Vi har derfor gjort noget særligt ud af lamperne, der falder i øjnene når man kigger udefra og ind – ligesom de passer til bygningens elegante rundinger.
-Kodeordet for hele processen har været ”løsningsorienteret”. Det har været udfordrende at få alle ønsker og elementer til at passe sammen. Det har været som et tog, der kører – hvordan får vi stillet vores krav på de rigtige tidspunkter, så de kan komme med i projekteringen, og så de tidsmæssigt passer ind i projektets kontinuerlige fremdrift – så BASE Erhverv as har kunnet bruge dem til også at eksekvere. Det har været den store udfordring, og jeg synes, vi har været gode til i fællesskab at finde løsninger – alle parter samlet – Olav de Linde, BASE Erhverv og Systematic samt D-K2. Løsningsorienteret – det er det, jeg har oplevet. Og desuden en rigtig god dialog med gensidig tillid og en smidig proces – jo, det har fungeret rigtig godt.
-Jeg har også oplevet, at BASE Erhvervs værdisæt har været gældende på byggepladsen – også for samtlige underentreprenører i projektet. Og hvis der undervejs har været behov for at få løst et problem, har BASE’s folk taget det meget alvorligt, for holdningen har hele tiden været, at der skal være plads til alle på pladsen.
-Jeg kan bestemt anbefale BASE Erhverv til andre. Samarbejdet har været præget af villighed og lydhørhed til at finde løsninger. Og undervejs har BASE-folkene hele tiden orienteret mig, så jeg har kunnet disponere – jeg har haft behov for deadlines, for jeg har undervejs skullet mobilisere en masse mennesker. Og det har fungeret eksemplarisk. Det gode samarbejde med fokus på løsninger har været det væsentlige for mig. Det er det, der skaber fremdriften og resultaterne. Endelig vil jeg fremhæve åbenhed, transparens. Jeg har altid fået svar på uddybende spørgsmål undervejs, siger Lone Hedegaard Kristensen, Systematic.
Bygherre Byggeselskab Olav de Linde
Systematic har i dag mere end 1.000 engagerede medarbejdere af 27 forskellige nationaliteter, kontorer i 11 lande, og IT-løsningerne er solgt til kunder i mere end 50 lande. Og som følge af en kontinuerlig, ekspansiv udvikling, bad Systematic Byggeselskab Olav de Linde om at udvide domicilet på Søren Frichs Vej i Aarhus, hvor Systematic er lejer.
Om valget af BASE Erhverv som hovedentreprenør siger arkitekten på opgaven, Jan Olesen, Byggeselskab Olav de Linde: -De gav en skarp, konkurrencedygtig pris, og virkede som om de kunne løfte opgaven. Og jeg er faktisk ret imponeret af samarbejdet med BASE Erhverv, som virkelig har været rigtig dygtige til at følge op på selve intentionen i samarbejdsaftalen.
Idéen til et arkitektonisk højhus kan føres tilbage til Aarhus kommunes stadsarkitekt i ”tidernes morgen”, og da BASE Erhverv as blev valgt som hovedentreprenør, var projekteringen allerede rigtig langt fremme.
-Så i princippet har der ikke været ret mange muligheder for at spare omkostninger. Det er vanskeligt med et højhus af så speciel karakter, hvor hele konstruktionen er in-situ støbt og facaderne er afrundede. Derfor har der været behov for en ”skarp” pris på et fast grundlag. Og jeg oplever dialogen med BASE Erhverv som rigtig god – de har været dygtige, siger Jan Olesen.
-Vi er ganske vist bygherre, men har flere gange følt, at også Systematic har været det. De har haft behov for at gøre ”huset” mere eksklusivt end i udgangspunktet, hvorfor projektet er blevet mere kompliceret – det gælder bl.a. i forhold til kontorklimaet med nedkøling og ekstremt mange arbejdsstationer. Samlet set har det krævet meget styring, og det har BASE Erhverv as håndteret rigtig fint, siger arkitekt Jan Olesen fra Byggeselskab Olav de Linde, som samtidig gør opmærksom på, at der i det relativt lille hus på ”kun” 7.350 m2 faktisk er indrettet 800 arbejdsstationer bl.a. med omfattende installationer stort set ”overalt” og ikke mindst i loftet på hver etage.
-Det er mit indtryk, at BASE i hele processen har haft godt styr på deres underentreprenører, hvoraf flere i forløbet har fået udvidet entreprisen fordi hele projektet har været så kompliceret, siger Jan Olesen.
-I hele processen har vi haft et godt samarbejde, og altid haft en dialog om hvordan vi har skullet håndtere de ting, der har været problematiske – og vi har hele tiden i fællesskab virkelig været løsnings-orienterede. Samtidig har der været en hyggelig stemning og åben dialog. Det mener jeg virkelig – og med gode folk på pladsen.
-BASE Erhverv afleverede projektet til tiden på trods af, at der var rigtig mange ekstra arbejder. Undervejs drøftede vi, om der skulle være en tidsfrist-forlængelse, men det har simpelthen ikke været nødvendigt, selvom opgaven blev større end oprindeligt planlagt på den tekniske side. Alt i alt kan jeg absolut anbefale BASE Erhverv til andre, siger arkitekt Jan Olesen fra bygherren, Byggeselskabet Olav de Linde, Aarhus.
Han gør samtidig opmærksom på, at Byggeselskab Olav de Linde har gode erfaringer med boligbyggeri og Dansk Boligbyg a/s, søsterselskab til BASE Erhverv as – og at det var på den baggrund, BASE Erhverv ”kom ind over dette projekt”.
Jan Olesen fra bygherren, Byggeselskabet Olav de Linde, Aarhus